середу, 10 квітня 2013 р.

Супи та їх роль. Бульйон для приготування супів.

                     Супи

    Супи є необхідною складовою частиною раціону харчування людини. Вони входять до складу обіду більшості народів, в тому числі й українського.

Супи — це велика група страв, основою яких є рідка частина — бульйон, відвар, молоко, вода і т. п. Найчастіше супи готують на бульйонах. Бульйони містять екстрактивні речовини, білки, жири та мінеральні солі. Екстрактивні речовини бульйону надають супам аромату й смаку. Супи добре впливають на діяльність трав­них органів: збуджуюча дія екстрактивних речовин на травні органи сприяє підвищенню апетиту та поліпшенню засвоюваності їжі.

Кислота, що входить до складу борщів, розсольників, капусняків, сприяє кращому травленню їжі в шлунково-кишковому тракті.

З супами в організм можна ввести велику кількість мінеральних солей, білків, вуглеводів і жирів. Особливо поживні молочні супи.

Сучасна українська кухня має широкий асортимент супів, що їх готують різними способами з різноманітних продуктів. Готують супи прозорі, пюреподібні та заправні (борщі, капусняки, розсольники, кулеші та ін.). Більшість супів готують на бульйонах — м’ясному, кістковому, рибному, грибному, овочевому.

Смакові властивості бульйонів багато в чому залежать від якості сировини (м’ясо, риба, гриби, коренеплоди), а також від способів їх приготування. Головною якістю сировини має бути її свіжість.

                                        Грибний бульйон

       Грибний бульйон готують з сушених грибів. Гриби старанно перебирають, промивають у теплій воді, кладуть у кастрюлю, заливають холодною водою ( 3,5 л. на 50 г. сушених грибів), дають їм набухнути протягом 3-4 годин, а потім варять у тій самій воді на малому вогні до м'якості. Готовий бульйон проціджують, а гриби промивають і використовують за призначенням.

   Читайте також:
                              -- Кістковий бульйон
                              -- М'ясо-кістковий бульйон
                              -- М'ясо-кістковий бульйон швидкого приготування
                              -- Рибний бульйон
                              -- бульйон з курки
                              -- овочевий відвар 

1 коментар: