вівторок, 9 квітня 2013 р.

Їжа та українська кухня.

       Їжа є основою життя людини, джерелом енергії, без якої життя неможливе. Організм людини, незалежно від того, працює вона, відпочиває. чи спить, потребує поповнення витрачуваної енергії. Несвоєчасне й нерівномірне приймання їжі нераціонального складу спричинює порушення обміну речовин в організмі, результатом чого є виснаження, ожиріння і навіть тяжкі захворювання, що скорочують життя.




      Якщо харчування є основою існування людини, то організація харчування - однією з проблем людської культури. Харчування нашого населення має бути організоване на науково- гігієнічній основі, тобто воно повинно бути обґрунтованим, корисним, породжувати в людини бадьорий, життєрадісний настрій.

       Незважаючи на величезне зростання числа підприємств громадського харчування, переважна більшість населення користується домашньою кухнею, тому виникає завдання як найраціональнішого використання продуктів для приготування страв у домашніх умовах.
     
       З давніх-давен українські страви відомі своєю різноманітністю та високими смаковими якостями. Вони створювались не тільки різноманітністю використовуваних продуктів, а й всіляким їх комбінуванням і застосуванням різного роду кулінарної обробки. Наприклад, до складу українського та київського борщів входить до 20 найменувань продуктів, полтавського, селянського та зеленого українського - 18, чернігівського - 16, борщу з карасями - 17 і т. д. Під час готування борщів застосовується не тільки процес варіння, а й підсмажування, тушкування. Продукти для ряду м'ясних і рибних страв також проходять теплову обробку, що надаю стравам своєрідного смаку, аромату й соковитості.

      Багато страв української кухні готують у фаршированому або шпигованому вигляді. Особливо смачні й корисні комбіновані страви з м'яса та овочів - голубці з м'ясом, крученики волинські, яловичина шпигована з буряками і т.д.

      Багата українська народна кухня стравами й різноманітними виробами з борошна. Найпоширенішими стравами з борошна є вареники, галушки, млинці, гречаники тощо.
      Значну кількість страв готують з молока й сиру - супи, бабки, сирники, млинчики з сиром і т.д.

1 коментар:

  1. кстати мы недавно купили мультиварку, готовим в ней все) на днях приготовили борщ) кстати здесь отличные цены на мульти http://catalogue.technoportal.ua/btech.html

    ВідповістиВидалити